مدیریت ریسک در پروژه فرآیند شناخت، بررسی و رسیدگی به هرگونه خطر احتمالی است که ممکن است در طول یک پروژه ایجاد شود. این فرآیند تضمین میکند که پروژه در مسیر باقی میماند و به هدف نهایی خود میرسد. هنگام شروع یک پروژه جدید، پیشبینی و رسیدگی به مسائل و چالشهای بالقوه بسیار مهم است. در ابتدا، ممکن است تصور شود که اتخاذ یک طرز فکر منفی غیرضروری است، اما مدیران پروژه باتجربه، قابل پیشبینی بودن این مشکلات و اهمیت پیشگیری از آنها را درک میکنند. بااینوجود، مشکلات پیشبینینشده همچنان میتواند به وجود بیاید که توسعه یک استراتژی مناسب برای مدیریت و به حداقل رساندن ریسکهای پروژه را ضروری میسازد. برای کسب اطلاعات در مورد موضوعاتی مانند روش های جذب سرمایه گذار و تامین سرمایه استارتاپ با کارشناسان مجموعه ستارگان در ارتباط باشید.
مدیریت ریسک در پروژه چیست؟
مدیریت ریسک پروژه ابزاری است که اغلب دستکم گرفته میشود و درعینحال بسیار مؤثر است که مدیران پروژه میتوانند از آن برای افزایش احتمال موفقیت پروژه استفاده کنند. هنگامیکه مدیریت ریسک پروژه بهدرستی اجرا شود، نهتنها شانس موفقیت را افزایش میدهد، بلکه قابلیت پیشبینی بیشتری را نیز فراهم میکند و نگرانیها را کاهش میدهد. در سالهای اخیر، این امر به یک جنبه اساسی برای سازمانهایی تبدیلشده است که بهطور مداوم پروژههای موفق را ارائه میکنند و آن را به یک جزء ضروری برای موفقیت پروژه در عصر امروز تبدیل میکند. بنابراین، برای افزایش اجرای پروژه و بهبود دستیابی به اهداف پروژه، شناسایی و کنترل ریسکها حیاتی است.
تعریف ریسک چیست؟
طبق استاندارد مدیریت ریسک پروژه PMBOK، ریسک پروژه بهعنوان یک رویداد نامشخص تعریف میشود که در صورت وقوع، حداقل یک هدف پروژه را تحت تأثیر قرار میدهد. توجه به این نکته مهم است که ریسک مربوط به چیزی است که هنوز اتفاق نیفتاده است اما ممکن است در آینده رخ دهد. بنابراین، بحث در مورد ریسک بهجای حال یا گذشته، حول احتمالات آینده میچرخد. اگر رویدادی قبلاً اتفاق افتاده یا در حال حاضر در حال وقوع است، نمیتوان آن را بهعنوان یک خطر طبقهبندی کرد. در عوض، تحت طبقهبندی "مشکل" قرار میگیرد. تمایز بین مشکلات و خطرات بیشتر توضیح داده خواهد شد. علاوه بر این، یک رویداد ریسک میتواند بر یک یا چند نتیجه پروژه تأثیر بگذارد. اگر انتظار نمیرود که یک رویداد آینده بر نتایج پروژه تأثیر بگذارد، بهعنوان ریسک شناخته نمیشود. درنهایت، ریسک ها میتوانند تأثیر مثبت یا منفی بر پروژه داشته باشند.
ریسک مثبت چیست؟
همه ریسک ها ماهیت یکسانی ندارند. ریسک ها میتوانند مثبت یا منفی باشند، اگرچه فرض کلی این است که ریسک ها عمدتاً منفی هستند. ریسکهای منفی شامل رویدادهای نامطلوب است که میتواند آسیب قابل توجهی به پروژه وارد کند، در حالی که ریسکهای مثبت فرصتهای مطلوبی را ارائه میکنند که میتواند به نفع پروژه باشد. ریسک های منفی و مثبت باید در برنامه مدیریت ریسک پروژه شما در نظر گرفته شوند، اما رویکرد مقابله با هر نوع متفاوت است. ریسکهای منفی به اقدامات کنترلی و کاهشی برای به حداقل رساندن تأثیرشان نیاز دارند، در حالی که ریسکهای مثبت به گونهای مدیریت میشوند که منافع بالقوهشان را به حداکثر برسانند. چگونه به ریسک پاسخ مثبت دهیم. برای استفاده از مزایای ذاتی ریسک های مثبت، وجود استراتژی ها و مکانیسم های مناسب بسیار مهم است. 2 نکته زیر را بهعنوان راهنما در نظر بگیرید:
ابتدا ارزیابی کنید که آیا می توانید از ریسک سرمایه گذاری (سرمایه گذاری خطر پذیر) کنید یا خیر. راه هایی را برای افزایش احتمال تحقق این خطر و ایجاد نتایج مثبت شناسایی کنید.
در مرحله دوم، خطر را به اشتراک بگذارید. در برخی موارد، ممکن است منابع لازم برای بهره برداری کامل از پتانسیل خطر به تنهایی را نداشته باشید. با مشارکت دادن دیگران و همکاری، می توانید شانس به دست آوردن سودمندترین نتایج را از خطر افزایش دهید.
شناسایی ریسک ها در پروژه ها
در زمینه مدیریت ریسک پروژه، شناسایی ریسک ها به فرآیند شناسایی و مستندسازی ریسک هایی اطلاق میشود که میتوانند بر پروژه تأثیر بگذارند. افراد و گروه های مختلفی میتوانند در این فعالیت شرکت کنند، از جمله مدیر پروژه، اعضای تیم پروژه، تیم مدیریت ریسک (در صورت انتصاب)، مشتریان، کارشناسان موضوعی خارج از تیم پروژه، کاربران نهایی، سایر مدیران پروژه، ذینفعان و مدیریت ریسک. متخصصان در حالی که این افراد نقش مهمی در شناسایی خطرات ایفا میکنند، تشویق همه اعضای تیم برای مشارکت و شناسایی خطرات بالقوه مهم است.
ورودی های شناسایی ریسک:
- برنامه مدیریت ریسک:
طرح مدیریت ریسک ورودیهای کلیدی را برای فرآیند شناسایی ریسک، از جمله تخصیص نقشها و مسئولیتها، تخصیص منابع برای فعالیتهای مدیریت ریسک در بودجه و زمانبندی، و دستههای ریسک، که گاهی در ساختار تجزیه ریسک ارائه میشوند، ارائه میکند.
- برآورد هزینه فعالیت:
تجدیدنظر در برآورد هزینه فعالیت برای شناسایی ریسک ها با ارائه یک ارزیابی کمی از هزینه مورد انتظار برای تکمیل فعالیت های برنامه ریزی شده ارزشمند است. در حالت ایده آل، این تخمین ها بهعنوان محدوده ای بیان می شوند که میزان ریسک را منعکس میکند. بررسی برآوردها میتواند تعیین کند که آیا آنها برای تکمیل فعالیت کافی هستند (یا خطری برای پروژه ایجاد میکنند) در مرحله برنامه ریزی.
سخن پایانی
معمولاً در تعریف ریسک پروژه و بهطور کلی ریسک ها بهعنوان رویدادهای نامطلوب و مضر تلقی می شوند که همیشه دارای تأثیر منفی هستند. با این حال، با توجه به رویکرد مدیریت ریسک پروژه PMBOK، یک ریسک بهعنوان عدم اطمینان در نظر گرفته میشود که ممکن است تأثیر مثبت یا منفی داشته باشد. خطراتی که ممکن است منجر به پیامدهای منفی شود، "تهدید" نامیده می شوند، در حالی که ریسک هایی که ممکن است به نتایج مثبت منجر شوند، "فرصت ها" نامیده می شوند. شناخت این دو نوع ریسک، مدیران و تیمهای پروژه را قادر میسازد تا فرصتهای بالقوه را در کنار مدیریت تهدیدها، بدون غفلت از مزایای بالقوهشان، بشناسند و به آنها رسیدگی کنند.
✍ پیشنهاد ما : جذب سرمایهگذاران خارجی
نظر:
نظر بدهید