مدل بازاریابی AIDA

مدل بازاریابی AIDA

مدل بازاریابی AIDA یک مدل بازاریابی ساختاریافته است و شامل مراحلی است که مصرف کننده هنگام خرید محصول طی می‌کند.برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مجموعه ستارگان که در زمینه جذب سرمایه گذار فعالیت می کند همراه باشید. AIDA سرواژه عبارات زیر است:

Attention، Interest، Desire و Action

این چهار مرحله در حقیقت، هر کدام نشان دهنده فرآیندی روانی هستند که مصرف کننده قبل از خرید سپری می‌کند. لازم به ذکر است که این مدل، ساده‌سازی شده و دارای پیش‌فرض‌های منحصربه‌فرد خود می‌باشد. در ادامه به تشریح هر چهار مرحله خواهیم پرداخت.

تاریخچه مدل AIDA

این مدل در سال ۱۸۹۸ در ایالات متحده آمریکا، توسط الیاس سنت المو لوئیس پایه گذاری شد. وی در یک رشته مقالات که در مجلات مهم آن دوره نگارش نمود و به چاپ رساند، به معرفی و تشریح کامل مدل خود پرداخت.

کاربرد مدل AIDA

مدل AIDA در هر زمینه‌ای که به تجارت، تبلیغات، فروش محصولات و خدمات و استراتژی‌های فروش و بازاریابی مربوط باشد، قابلیت اجرایی دارد. AIDA مدلی ساده، نافذ و پرکاربرد است.

مدل AIDA با چه چیزهایی سروکار دارد؟ تمرکز اصلی مدل بر قیف فروش، شناسایی لیدها و نقشه سفر مشتری است. به شکل دقیق‌تر این که چگونه خریداران بالقوه محصولات خود را شناسایی کرده و آن‌ها را در مراحلی گام به گام، به مشتریان بالفعل و وفادار خود تبدیل کنید.

AIDA marketing model

قیف فروش AIDA

مفهوم قیف فروش به این نکته اشاره دارد که چگونه در هر مرحله، عده‌ای زیاد از افراد فیلتر شده و افراد کمتری که علایق و سلیقه‌هایی مشابه با شخصیت برند شما و محصولاتتان دارند، از جمعیت نمونه اصلی جدا شده و به مرحله بعدی قیف فروش شما وارد خواهند شد. این مراحل ادامه خواهد یافت تا جایی که عده اندکی در مرحله آخر باقی خواهند ماند. اما همین افراد اندک و فیلتر شده، به مشتریان وفادار شما تبدیل خواهند شد.

در ادامه این چهار مرحله فیلتر کردن افراد در قیف فروش AIDA را بررسی خواهیم کرد.

مرحله اول Attention

اولین گام مدل AIDA ، توجه است. هدف بازاریابان در این مرحله بایستی جلب توجه مصرف کنندگان به کالا یا خدمت و نیز افزایش آگاهی آن‌ها نسبت به Brand Awareness باشد. این کار را می‌توان از طریق روش‌های گوناگونی هم‌چون تبلیغات، طراحی و اجرای کمپین‌های تبلیغاتی در شبکه‌ های اجتماعی و نیز برگزاری انواع رویدادها و ایونت‌های تبلیغاتی انجام داد. هدف از انجام این مرحله این است که مصرف کننده از وجود محصول آگاه شود و نسبت به آن علاقه و تمایل پیدا کند. قیف فروش را در نظر بگیرید، در این مرحله، افرادی که توجهشان به محصولات شما جلب شده، از دیگران غربال شده و به مرحله بعدی وارد می‌شوند.

مرحله دوم Interest

هنگامی که توجه مصرف کننده به محصول جلب شد، مرحله بعدی، ایجاد علاقه در مشتری نسبت به محصول و خدمات شماست. در این مرحله، بازاریابان بایستی بتوانند کنجکاوی مصرف کننده را برانگیخته و آن‌ها را بیشتر به محصول یا خدمات برند خود علاقه مند کنند. این اهداف را می‌توان با توضیح دادن و تشریح مزایا و ویژگی‌های ممتاز محصول، نمایش دادن نظرات مشتریان راضی و نیز ارائه پیشنهادهای تبلیغاتی ویژه به دست آورد. هدف از انجام این مرحله این است که مصرف کننده را علاقمند نگه داشته و با انگیزه بیشتر به سمت خرید، ترغیب کنید. در این مرحله نیز، افرادی که به محصولات شما توجه و رغبت نشان می دهند، غربال شده و به مرحله بعدی می‌روند.

مرحله سوم Desire

مرحله سوم مدل AIDA تمایل است. هدف بازاریابان در این مرحله ایجاد یک تمایل ذهنی و ارتباط عاطفی قوی با محصول در ذهن مصرف کننده است. این کار را می‌توان با تمرکز بر چند نکته انجام داد:

 یک این که چگونه محصول می‌تواند یک مشکل را حل کند و دو این که محصول چگونه باید با نیازهای مصرف کننده مطابقت داشته باشد.

 بازاریابان می ‌توانند از زبان، کلام و شیوه‌های گفتاری برای متقاعد کردن مصرف کنندگان بالقوه استفاده کنند. آن‌ها هم‌چنین می‌توانند از تکنیک‌ هایی هم‌چون تعریف داستان یا استفاده از تصاویر بصری برای برانگیختن احساسات و نیز تکنیک‌های روانی مانند ایجاد حس فوریت هنگام خرید استفاده کنند. در این مرحله از قیف فروش نیز، از جمعیت علاقه‌مند به محصولات شما، آن‌هایی که به محصولاتتان تمایل پیدا می‌کنند، غربال شده و وارد مرحله بعدی می‌شوند.

مرحله چهارم Action

مرحله نهایی مدل AIDA اقدام است و از افراد متمایل به محصول شما، تنها کسانی که واقعا قصد خرید دارند غربال خواهند شد. در این مرحله، بازاریابان باید تلاش کنند تا با تشویق مصرف کنندگان به خرید، علاقه و تمایل را به عمل تبدیل نمایند. این کار را می‌توان از طریق پیام‌های فراخوان به عمل یا Call to Action مانند Buy Now یا ارائه پیشنهاد زمان محدود خرید انجام داد. با این کار بازاریابان می‌توانند دسترسی آسان مشتریان به گزینه‌های خرید را فراهم کرده و یا با ارائه مشوق‌هایی مانند تخفیف یا آزمایش رایگان محصول، مشتریان را به اقدام برای خرید ترغیب نمایند. هدف این مرحله، ایجاد انگیزه در مصرف کنندگان برای اقدام و نهایی کردن فرآیند خرید است.

 

سخن پایانی

باید توجه داشت که مدل بازاریابی AIDA یک رویکرد ساختاریافته برای بازاریابان فراهم می‌کند تا به بازاریابان در هر مرحله از فرآیند راهنمایی و کمک رسانی کند. بازاریابان با استفاده از این تکنیک، درک خوبی از لیدها و نقشه سفر مشتریان در قیف فروش به دست آورده و می‌توانند مشتریان بالقوه را به شکل خوبی به مشتریان بالفعل تبدیل نمایند. در هر مرحله از قیف فروش، افراد خاصی که روحیات و علایق آن‌ها به شخصیت برند و محصولات شما نزدیک‌تر است، از جمعیت اصلی پیشین غربال شده و در نهایت شما مشتریان بالقوه و وفادار خود را به دست خواهید آورد.

نظر:

نظر بدهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

captcha captchareload