ارزش گذاری استارت آپ

ارزش گذاری استارت آپ

ارزش گذاری استارت آپ ها به عنوان یک شخصیت حقوقی برای جذب سرمایه گذار بسیار مهم است. سرمایه گذاران از روش های مختلفی برای تعیین ارزش یک استارت آپ استفاده می کنند، این روش ها عبارت اند از: مقایسه دارایی ها و سود بالقوه یا تخمین بازگشت سرمایه.با توجه به عدم وجود سابقه و دادههای کافی درباره عملکرد شرکت های نوپا ارزش گذاری استارت آپ نوعی به چالش کشیدن است و از پیچیدگی بالایی برخورد است.

به همین دلیل، بسیاری از سرمایه گذاران در حال حاضر به دنبال شاخص های دیدگاه کلان هستند تا بتوانند خطرات و فرصت های موجود در استارت آپ را به خوبی ارزیابی کنند.

Startup-valuation

ارزش گذاری استارت آپ چیست؟

ارزش گذاری استارت آپ به افراد سرمایه گذار کمک می کند تا با تحلیل میزان رشد و اموال شرکت، در آن شرکت نوپا سرمایه گذاری کنند یا خیر.سرمایه گذاران برای اینکه بتوانند در یک استارتاپ سرمایه گذاری کنند، ابتدا باید ارزش آن را مشخص کنند. ارزش گذاری شامل ارزیابی دارایی های شرکت مانند سرمایه فکری و محاسبه ارزش فعلی آن است.

 به عبارتی ارزش فعلی یک شرکت به مجموع ارزش ذاتی و ارزش اقتصادی آن است و ارزش ذاتی از ارزش جمع کل دارایی های مشهود و نا مشهود به دست می آید که اغلب از طریق تحلیل بنیادی تعیین می شود.از سوی دیگر ارزش اقتصادی توسط کارشناسان اقتصادی که پتانسیل شرکت را در نظر می گیرند، ارزیابی می شود. ارزش منصفانه که به عنوان ارزش بازار نیز شناخته می شود، توسط فروشنده و خریدار توافق می شود، در حالی که ارزش بازار توسط عرضه و تقاضا در بازار تعیین می شود.

هدف از ارزش گذاری استارت آپ

هدف از ارزش گذاری استارت آپ، درک و ارزیابی ارزش یک استارت آپ است ‌که هم برای سرمایه گذار و هم کار آفرین اهیت زیادی دارد. درک و ارزیابی ارزش یک استارت آپ هم برای کارآفرینان و هم برای سرمایه گذاران بسیار مهم است.

با تعیین ارزش یک استارت آپ، کارآفرینان می توانند بینشی در مورد کسب و کار خود به دست آورند و راه حل موثرتری برای ایجاد ارزش به وجود آورند. این دانش همچنین به آنها اجازه می دهد تا استارت آپ خود را برای وام های احتمالی یا شرکت در برنامه های شتاب دهنده آماده کند.

 از سوی دیگر، سرمایه گذاران می توانند از ارزش گذاری استارت آپ ها برای کسب اطمینان در تصمیمات سرمایه گذاری خود و ارزیابی پتانسیل رشد یک کسب و کار استفاده کنند. این درک به آنها کمک می کند تا انتخاب های آگاهانه ای در مورد محل تخصیص منابع خود داشته باشند. به طور کلی، ارزش‌گذاری استارت ‌آپ یک ابزار ضروری است که با ارائه بینش‌های ارزشمند در مورد پتانسیل و ارزش یک کسب‌وکار، هم برای کارآفرینان و هم برای سرمایه‌ گذاران مفید است.

مفاهیم ابتدایی در ارزش گذاری استارت آپ

مفاهیم ابتدایی در ارزش گذاری استارت آپ شامل مجموعه ای از اصطلاحات اساسی است. از جمله این اصطلاحات می توان به موارد زیر اشاره کرد.

 رویکرد: این مورد به روشی اشاره دارد که در آن از یک متخصص برای ارزیابی و تعیین ارزش یک استارتاپ استفاده می شود. در حال حاضر، رویکردهای اصلی زیر برای ارزش ‌گذاری استارت ‌آپ ‌ها وجود دارد.

رویکرد درآمد، نوعی رویکرد است که بر جریان ‌های درآمد آتی شرکت تمرکز دارد.

رویکرد بازار، روشی است که شامل بررسی ارزش پیشنهادی و آمار فروش شرکت ‌ها یا رقبای مشابه است.  و رویکرد دارایی که دارایی های فیزیکی، فکری و انسانی شرکت را در نظر می گیرد و شامل تهیه یک سری ترازنامه مالی برای شرکت می باشد.

روش شناسی: هر یک از رویکردهای ذکر شده روش خاصی را برای پیاده سازی نیاز دارند. برای مثال، رویکرد درآمد ممکن است از روش سرمایه ‌گذاری سود مازاد استفاده کند.

استاندارد ارزش: برای نمونه ای از استاندارد ارزش می توان به قیمت منصفانه بازار اشاره کرد.

فرضیه ارزش: گاهی اوقات می توان این مفهوم را با معیار ارزش در هم آمیخت، اما نباید آنها را به جای یکدیگر اشتباه گرفت. فرض ارزش مشخص می کند که شرکت دارای ارزش ثابت می باشد یا ارزش جاری.

نرخ سرمایه و بزرگنمایی: هنگام استفاده از رویکرد ورودی، از نرخ سرمایه و بزرگنمایی استفاده می شود.

 

چه عواملی بر ارزش گذاری استارت آپ اثر دارد؟

ارزش گذاری استارت آپ کاری پیچیده است و عوامل مختلفی بر آن اثر گذار هستند همچنین روش های مختلفی برای انجام این کار وجود دارد که هر کدام تحت تأثیر عوامل مختلف قرار می گیرند.این روش ها شامل هزینه دوبرابر است که هزینه راه اندازی یک استارت آپ مشابه را از ابتدا در نظر می گیرد و روش قیمت دو برابر که دارایی های فیزیکی را برای محاسبه ارزش بازار منصفانه بررسی می کند.

 هنگامی که صحبت از استارت آپ هایی می شود که دارایی اصلی آنها نرم افزار است، مانند شرکت های کامپیوتری، زمان و منابع مورد نیاز برای مواردی همچون برنامه نویسی و تحقیق و توسعه عوامل بسیار مهمی هستند که باید در نظر گرفته شوند.با این حال، این رویکرد دارای محدودیت ‌هایی است زیرا پتانسیل و چشم‌ انداز آینده شرکت را در نظر نمی‌گیرد. علاوه بر این، دارایی‌ های غیر فیزیکی را به اندازه کافی در نظر نمی‌گیرد و برای استارت ‌آپ ‌هایی با دارایی ‌های فیزیکی تا حدودی مناسب نیست.

 روش دیگر برای ارزش گذاری استارتاپ ها، رویکرد Market Multiple است که شامل تعیین ارزش یک استارت آپ و مقایسه آن با شرکت های متشابهی است که اخیرا تاسیس شده اند وشروع به جذب سرمایه کرده اند.

این روش همچنین بر پیش‌ بینی پتانسیل استارت ‌آپ برای ایجاد ارزش تمرکز دارد و یک طرح کسب ‌و کار با کیفیت بالا را برای کارآفرینانی که به دنبال استفاده از این رویکرد هستند ضروری می‌سازد.

برای استارت ‌آپ ‌هایی که هنوز شروع به درآمد زایی نکرده‌ اند، روش جریان نقدی تخفیف ‌یافته ممکن است مناسب ‌تر باشد. این روش شامل تخمین جریان نقدی آتی شرکت هدف و سپس تعیین ارزش آن با استفاده از نرخ بازگشت سرمایه است.

 با این حال، یکی از اشکالات این روش ناتوانی آن در پیش بینی این مورد است که آیا یک استارت آپ در نهایت سود ایجاد می کند یا خیر.

ارزیابی مرحله ای روش رایج دیگری است که توسط سرمایه گذاران فرشته برای تعیین ارزش یک استارت آپ بر اساس مرحله آن در چرخه زندگی استفاده می شود.

به عنوان مثال، استارت آپی که هنوز در مرحله ایده و طرح کسب و کار است، نسبت به استارت آپی که به سمت تولید محصول پیش رفته است، سرمایه کمتری دریافت خواهد کرد.

در پایان، روش های مختلفی برای ارزش گذاری استارت آپ ها وجود دارد که هر کدام مزایا و محدودیت های خاص خود را دارند.

کارآفرینان باید در هنگام جستجوی بودجه یا سرمایه گذاری برای استارت آپ خود، به دقت در نظر بگیرند که کدام رویکرد با شرایط و اهداف خاص آنها سازگار است.

ارزش گذاری استارت آپ به روش هم نوایی

ارزش گذاری استارت آپ به روش هم نوایی تنها راهی برای تعیین ارزش یک استارت آپ نیست، بلکه این یک استراتژی جامع برای سرمایه گذاری در استارت آپ هایی است که در مراحل اولیه قرار دارند.

این روش با این فرض عمل می‌کند که همه استارت ‌آپ ‌ها دارای ارزش برابر هستند و در ازای سرمایه ‌گذاری، درصد ثابتی از سهام به طور مثال ده درصد و مقدار سرمایه ثابت، به عنوان مثال صد درصد را ارائه می‌کند.

 سپس به استارت‌ آپ ‌ها این امکان داده می‌شود که این پیشنهاد سرمایه ‌گذاران را بپذیرند یا رد کنند. این رویکرد به‌ ویژه برای استارت ‌آپ ‌ها در ایده و مراحل اولیه مناسب است و فرصت سرمایه ‌گذاری ساده و استانداردی را برای آنها فراهم می‌کند.

 

ارزش گذاری استارت آپ به روش هزینه باز تاسیس

در ارزش گذاری استارت آپ به روش هزینه باز تاسیس فرض می شود که ارزش یک راه اندازی با کل هزینه های متحمل شده برای راه اندازی و حفظ عملیات آن تعیین می شود.

 این روش معمولاً برای استارت آپ هایی استفاده می شود که در معرض خطر شکست هستند و بنیان گذاران آنها قصد فروش شرکت را دارند. هزینه های ایجاد شده در راه اندازی شرکت از قبیل زمین ساختمان، فضای اداری، تجهیزات و مالکیت معنوی جزء دارایی های شرکت محسوب می شود.

بنابراین برای تعیین هزینه تاسیس مجدد یک شرکت باید ارزش دارایی های آن محاسبه شود. با این حال، تعیین دقیق ارزش دارایی های راه اندازی می تواند چالش برانگیز باشد، به خصوص در مواردی که شرکت دارایی های ملموس کمی دارد.

 

سخن پایانی

ارزش گذاری استارت آپ یک موضوع بسیار مهم است که برای سرمایه گذاران و شرکت های نو پا اهمیت زیادی دارد. به عبارتی ارزش گذاری استارت آپ مجموعه ای از روش ها و فرآیند هایی است که برای تعیین ارزش واقعی یک شرکت تازه تاسیس استفاده می شود. این فرآیند شامل تحلیل دقیق عناصر متفاوت استارت آپ از جمله تکنولوژی تجارت، تجربه افراد و منابع انسانی مورد نظر آنها است.

بر خلاف شرکت های بزرگ، استارت آپ ها به دلایل مختلف در حال رشد و تغییر هستند، بنابراین این فرآیند به صورت منظم بازبینی و به روز رسانی می شود. در حال حاضر روش های مختلفی برای ارزش گذاری استارت آپ وجود دارد که شامل روش های سودآوری خالص و ارزش هزینه است.

 

✍ پیشنهاد ما : جذب سرمایه‌گذاران خارجی

نظر:

نظر بدهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

captcha captchareload