سرمایه گذار فرشته کیست؟
سرمایه گذار فرشته (Angel Investor) یک سرمایه گذار خصوصی است که از توان مالی قابل توجهی برخوردار است. این سرمایه گذار نیک اندیش در اصل، یک شخصیت حقیقی است که در ازای مالکیت بخشی از سهام شرکت یا بدهی قابل تبدیل، پشتوانه مالی استارتاپها یا کارآفرینان را فراهم کرده و به آنها کمک میکند تا اهداف تجاری خود را دنبال کنند. در اغلب موارد، این شخص، یکی از اعضای خانواده یا دوستان کارآفرین است که به منظور پشتیبانی و پا گرفتن کسبوکار به تزریق سرمایه پرداخته و بدون دخالت در امور مدیریتی، به صاحبان این گونه مشاغل کمک میکند تا مراحل دشوار اولیه را پشت سر بگذارند.
نکاتی که لازم است درباره سرمایه گذاری فرشته بدانید!
- به طور معمول، سرمایه گذار فرشته فردی حقیقی است که از بنیه مالی خوبی برخوردار بوده و با تزریق سرمایه شخصی به کارآفرینان کمک میکند تا از مرحله کشت ایده گذر کنند.
- سرمایه گذاری فرشته یا سرمایه گذاری مرحله کشت ایده در اغلب موارد، منبع اصلی تأمین بودجه برای بسیاری از استارتاپها و کسبوکارهای نوپا به شمار میرود.
- سرمایه گذار نیک اندیش با پشتیبانی از استارتاپها به گسترش خلاقیت و رشد اقتصادی کمک میکند.
- سرمایه گذاری مرحله کشت ایده یک سرمایهگذاری پر خطر به شمار میرود.
آشنایی با مفهوم سرمایه گذاری فرشته
همان طور که گفته شد، سرمایه گذار فرشته شخصی است که در مراحل ابتدایی شکلگیری استارتاپ به کمک آن شتافته و مسئله تأمین سرمایه را برعهده میگیرد. این نوع سرمایهگذاری از ریسکپذیری بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل، در مقایسه با سرمایهگذاران سنتی، اغلب این افراد ناچار هستند در مراحل گوناگون به تزریق سرمایه بپردازند؛ در عوض، انتظار دارند از بازگشت سرمایه بالاتری هم برخوردار باشند.
لازم است به خاطر داشته باشید، از آن جا که سرمایه گذار نیک اندیش در مرحله کشت ایده همکاری خود را با کارآفرین آغاز میکند، بیش از آن که سودآوری تجارت را مورد نظر قرار دهد به توسعه اقتصادی و شکلگیری کسبوکار توجه میکند؛ بنابراین، همکاری با او مطلوبتر از وام دهندگان سنتی خواهد بود. منظور این است که برای یک سرمایه گذار نیک اندیش، دریافت سود احتمالی در مرحله دوم اهمیت قرار داشته و در وهله نخست بر روی پا گرفتن کسبوکار نوپا تمرکز دارد. شایان ذکر است که سرمایه گذاری فرشته با سرمایه گذاری خطر پذیر تفاوت دارد.
این افراد با نام سرمایهگذاران غیررسمی و خصوصی نیز شناخته میشوند. در برخی موارد، سرمایه گذاری فرشته از طریق پلتفرمهای سرمایه گذاری جمعی و به صورت آنلاین انجام میگیرد. به این ترتیب، مشارکت یا تأمین مالی جمعی به شرکتهای نوپا و کارآفرینان کمک میکند تا کسبوکار خود را راهاندازی کنند.
آیا سرمایه گذار فرشته همان سرمایه گذار معتبر است؟
به طور معمول، سرمایه گذاری فرشته توسط افرادی انجام میگیرد که «سرمایه گذار معتبر» به شمار میروند؛ البته، این امر از شروط اصلی این نوع سرمایهگذاری به شمار نمیرود. کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC)، فردی را به عنوان سرمایه گذار معتبر به رسمیت میشناسد که بدون در نظر گرفتن املاک و مستغلات، حداقل از یک میلیون دلار سرمایه خالص برخوردار بوده یا در طول دو سال گذشته، 200،000 دلار سود کسب کرده باشند. در عین حال، زوجهایی که مجموع درآمد آنها بالغ بر 300،000 دلار باشد هم در زمره سرمایهگذاران معتبر به شمار میروند. با این حال، هیچ یک از این مفاهیم با سرمایه گذار فرشته همخوانی ندارند. در اصل، هر دو سرمایهگذار مذکور نسبت به تأمین بودجه استارتاپ ها تمایل دارند. با این حال، سرمایه گذاری فرشته از نظر کسبوکارهای نوپا و نیازمند سرمایه، روشی عادلانهتر به شمار میرود.
تفاوت سرمایه گذاری فرشته با سرمایه گذاری ریسک پذیر
یک سرمایه گذار فرشته به طور معمول از سرمایه شخصی خود استفاده کرده و در مدیریت کسبوکار دخالت نمیکند. این روش با سرمایهگذاری خطرپذیر تفاوت دارد. چرا که در روش دوم، سرمایهگذار از مجموع منابع مالی گروهی از سرمایهگذاران محافظت کرده و از این پشتوانه در مواردی استفاده میکند که با مدیریت استراتژیک همراه باشد.
سخن آخر
در اغلب موارد، سرمایه گذاری نیک اندیش توسط افراد حقیقی انجام میگیرد. با این حال، ممکن است این اشخاص، نمایندگی یک شرکت با مسئولیت محدود (LLC)، یک کسبوکار، یک اتحادیه یا یک صندوق سرمایه گذاری را برعهده داشته باشند. سرمایه گذاری فرشته در اغلب موارد به کمک کسبوکارهایی میشتابد که در مراحل نخستین کار خود با شکست روبهرو شدهاند. به همین دلیل، اکثر این قبیل سرمایهگذارهای حرفهای به دنبال استراتژیها و فرصتهای مناسبی برای عرضه اولیه سهام (IPO) در بازار بورس هستند تا بتوانند کسبوکارهای نوپا را از بحران خارج کنند. نرخ بازگشت سرمایه در این نوع سرمایه گذاری اندکی بالاتر از حد معمول است. با این حال، تأمین سرمایه برای کسبوکارهای نوپا از طریق منابع ارزانتری نظیر بانکها امکان پذیر نیست؛ بنابراین، اغلب کارآفرینانی که در حال راهاندازی مشاغل تجاری هستند از این روش سرمایه گذاری استقبال میکنند.